
Fordøyelsessykdommer representert i sosiale medier
13. september 2010Jeg skal lage en blogg hvor temaet blir fordøyelsessykdommer. Mitt ønske er å fokusere på ulcerøs kolitt da jeg har denne sykdommen selv. Jeg har vært i kontakt med LMF, så langt er de veldig positive, men de ønsket at jeg skulle ta med fakta om de fire største fordøyelsessykdommene, ikke bare konsentrere meg om ulcerøs kolitt. LMF Nordland har både en åpen profil og en lukket gruppe på Facebook.
Først foretok jeg et søk i norske blogger på ulcerøs kolitt, ulcerøs kolitt+site:blogg.no, for å se om det fantes noen blogger om sykdommen. En av bloggene jeg fikk opp er skrevet av Marlen Tuft. Hun skriver om uvissheten om hun har laktoseintoleranse, crohns sykdom eller ulcerøs kolitt. Tuft beskriver kort de tre sykdommene. Hun skriver også at hun virkelig håper at det er laktoseintolerant hun er, og ikke at hun har en av de to andre sykdommene. Da virker det som om «livet går under». En annen interessant blogg er skrevet av Christine. Hun har ulcerøs kolitt og artritt. I bloggen hennes får vi som lesere et inntrykk av hvordan hverdagen med sykdommene er. Hun skriver at hun opprettet bloggen slik at venner og familie kan prøve å forstå hvordan hun har det til tider. Tonje er en annen blogger som forteller «hemmeligheter» omkring sykdommen hennes.
Deretter utførte jeg søk på irritabel tarm, halsbrann og morbus crohns (crohns sykdom). Camilla har morbus crohns og blogger om det og andre ting i bloggen hennes. Arielle blogger om irritabel tarm, mens Lill Christine blogger om halsbrann.
Selv om ulcerøs kolitt og morbus crohns utgjør den største andelen av fordøyelsessykdommer, fikk jeg flest treff på søk om halsbrann. Grunnen til det kan være at det er veldig mange som er plaget med halsbrann, ofte de som er gravide. Under følger skjermbilder av søkene mine:
En fellesnevner for dem som har fordøyelsessykdommer er at de gjerne er flaue over sykdommen, noe som er høyst forståelig. Selv har jeg erfart at det er bedre å være åpen om det og si det som det er slik at venner og familie kan prøve å forstå hvordan man har det selv om det aldri er noen andre enn deg selv som vet hvordan man egentlig har det.
Da jeg gjorde et søk på Twitter fant jeg ut at det bare var tvittret på engelsk. Under følger eksempler på tvittringer om ulcerøs kolitt og crohns sykdom.
Jeg fant også et forum opprettet av LMF:
[…] skulle lage en blogg eller en ”Like” side bestemte jeg meg for en blogg. Som jeg skrev i posten fordøyelsessykdommer representert i sosiale medier har LMF Nordland en profil samt en gruppe på Facebook. Jeg synes at LMF må gjøre seg mer synlig i […]
[…] på en som tar tak i sykdommen sin i sosiale medier er min medstudent Kristine som blogger om fordøyelsessykdommer. Rettberg har skrevet en bloggpost om verdien av sykdomsblogging: Ved å blogge om sykdommen kan en […]