h1

Digital mobbing

24. september 2010

I morges da jeg leste Bergens Tidende, BT, kom jeg over en kronikk skrevet av barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken, Mobbing i digitale minefelt. Kronikken tar utgangspunkt i en historie fra i vår om en gutt fra Løvås skole. Han ble utsatt for grov fysisk vold og mobbing av medelever som filmet hele hendelsen. Deretter ble videoen lagt ut på internett hvor mobbingen fortsetter. Det ble opprettet en gruppe på Facebook hvor man kunne støtte mobbeofferet. I BT står det at gruppen har nesten 32 700 medlemmer. Det viser at når slike hendelser opptrer reagerer vi og ønsker å gjøre noe med det. Men det er for gale at det skal gå så langt FØR vi reagerer.

Vel, sosiale medier blir brukt av veldig mange på forskjellige måter.  De fleste bruker sosiale medier på en positiv måte som ved å holde kontakt med familie og venner, promotere, osv. Men så har man dem som bruker sosiale medier til negative ting som mobbing. Det at de ikke trenger å snakke face-to-face gjør det hele enklere å mobbe noen. Det mange ikke er klar over er at man kan bli straffet for slik mobbing, trusler osv. Her kan man henvise til blant annet chatlogger og bilder.

Det er mange som ikke tenker over at innhold man legger ut på for eksempel Facebook kan være vanskelig å få slettet. Slettmeg.no er en tjeneste, levert av Datatilsynet, som kan hjelpe deg hvis du har blitt krenket eller lignende på nett. Her finnes det lover og rettigheter hvor man blant annet kan få et nærmere innblikk i hvordan man skal forholde seg til personvern, ytringsfrihet og om bruk av bilder på nett. Det er mulig å ringe dem, sende e-post eller chatte med dem. Du bestemmer er en kampanje rettet mot barn fra 9-17 år. Dette er et samarbeid mellom Teknologirådet, Datatilsynet og Senter for IKT i utdanningen. «Målet er å øke ungdoms kunnskap om personvern og heve deres bevissthet om valg man gjør når man bruker digitale medier som internett og mobiltelefon.» (Kilde: http://www.dubestemmer.no/no/Om_kampanjen/).

I kronikken av Lysbakken står det at 70 % av Norges barn og unge sier de har vært utsatt for digital mobbing eller kjenner én eller flere som har vært det. Det er ganske mye spør du meg!

Kronikken av Audun Lysbakken ble skrevet i forbindelse med «Bruk hue» som er en antimobbekampanje. I dag skal Lysbakken være til stede på Gimle skole i forbindelse med kampanjen.

Reklamer

7 kommentarer

 1. Hei!

  Det er både trist og viktig å diskutere mobbing i sosiale medier. Både mobbing som begynner offline og sprer seg videre til f.eks mobbing, og mobbing som kun foregår på nett.

  Anonymiteten man kan gjemme seg bak om man kommenterer en blogg eller video, tror jeg kan senke terskelen for hva som er akseptert å uttrykke av mening om andre personer.

  Flere bloggere, blant annet Ulrikke Lund og Line Victoria Husby har vært utsatt for eller argumenterer mot slik mobbing på nett.

  En interessant artikkel du kanskje vil lese viser dessuten at digital mobbing er verre enn «vanlig» mobbing! http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7302959. Dersom det er noe hold i dette, er det bra du og andre retter fokus på et så viktig tema!


  • Hei og takk for fint innlegg Snublefot
   Ja, det er helt sant! Jeg tror også at digital mobbing er verre enn såkalt «vanlig» mobbing i og med at man gjerne blir utsatt for mobbing over lengre tid, en gjenger som mobber og at mange kan se hvem som blir mobbet/hengt ut. Man kan bli mobbet ved at noen legger ut bilder, videoer og skriftlig via chatter og blogger. Det er en mulighet at de som blir mobbet i sosiale medier ikke tør å gjøre noe med det og lar det pågå. En grunn til det kan være at det er mange som ikke vet hva de skal gjøre hvis de kommer oppi en slik situasjon. De er ikke bevisst om hvilke rettigheter det finnes osv. Derfor synes jeg det er bra at media fokuserer på mobbing i sosiale medier!


   • Jeg er enig i at mobbing generelt er ille om det skjer på nettet eller i det virkelige liv. Godt du fokuserer på dette. Vi kan jo håpe på at Dan Olweus (http://www.bt.no/nyheter/innenriks/–Digital-mobbing-overdrevet-1167795.html), en av verdens ledende forskere på mobbing, har rett når han hevder at den digitale mobbingen er sterkt overdrevet. Han mener undersøkelser som er brukt er useriøse målinger, og at resultatene skaper unødvendig frykt hos foreldre.Videre er han også redd fokuset på tradisjonell mobbing skal svekkes av disse feilmålingene. Uansett så vet vi at det forekommer mobbing på flere arenaer og det er alvorlig.


   • Det er helt sant Inger! Jeg tror det er et tema som bare blir mer og mer viktig i tiden framover. I noen tilfeller er gjerne mobbing overdrevet, men i denne hendelsen her med gutten som ble mobbet på skolen hvor noen filmet det og så la det ut på nettet for å så fortsette mobbingen synes jeg er urimelig. Det er vel slik at barn er mer mottakelige for mobbing, med det mener jeg at de kanskje tar mer skade av det enn det en voksen hadde gjort. Jeg mener at mobbing, om det er på nett eller ikke, er feigt! I hvert fall når jeg det blir sagt at dem som mobber, mobber for å selv få bedre selvtillit. Dette sier jo egentlig mest om dem som mobber…


 2. […] blogg om sosiale medier og diverse annet jeg finner interessant « Digital mobbing “Bruk hue” 26. september 2010 I forrige innlegg skrev jeg om digital mobbing […]


 3. I fredagens utgave av BT stod det en kommentar skrevet av Helle Jacobsen som er fagansvarlig i «Trygg Bruk»-prosjektet om digital mobbing. «Trygg Bruk» er Medietilsynets prosjekt for arbeid med digitale medier og barn. Jacobsen sier at «Vi må komme barnas virkelighet i møte». Hun tar blant annet opp Dan Olweus uttalelse om at digital mobbing er sterkt overdrevet, noe som også Inger har kommentert over. Kommentaren går ut på at Olweus mener at spørsmålene Medietilsynet stiller i undersøkelsen «Barn og digitale medier 2010» er dårlige. Grunnen til det er at Medietilsynet og Olweus ikke får like tall i undersøkelsen. Problemet her er vel hvordan man definerer for eksempel mobbing. Jeg tror poenget med kommentaren er å bevisstgjøre omfanget av digital mobbing. For å lese mer om «Trygg Bruk»-prosjektet man man gå inn her: http://www.medietilsynet.no/se-NO/Tema/Barn-og-unge/Trygg-Bruk/.


 4. […] både hva du legger ut av informasjon om deg selv og hva du skriver om andre. Carpe diems innlegg Digital mobbing og “bruk hue” tar opp noen viktige problemer i dette […]Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: