h1

Strategiplan

29. september 2010

Profilsiden jeg har valgt å lage er en blogg, nærmere bestemt en blanding mellom faktablogg og sykdomsblogg via wordpress.com. Bloggen handler om fordøyelsessykdommer og er opprettet i samarbeid med Landsforeningen Mot Fordøyelsessykdommer, LMF. Bloggen har selvsagt fått navnet Fordøyelsessykdommer. Etter ønske fra LMF omhandler bloggen de fire største sykdommene; halsbrann (refluks), irritabel tarm, morbus crohns (crohns sykdom) og ulcerøs kolitt. Jeg ville egentlig kun konsentrere meg om ulcerøs kolitt i og med at det er den sykdommen jeg kjenner best til. I boken Blogging skrevet av Jill Walker Rettberg, står det at en blogg skrives som oftest i førsteperson entall, altså i «jeg-form». I og med at jeg selv har ulcerøs kolitt er det denne sykdommen jeg kan skrive mine erfaringer om i bloggen. Jeg ser at det kan bli en utfordring med å få til en slik blogg der jeg fokuserer på de fire sykdommene fordi jeg da er avhengig av innspill fra andre som har erfaring med disse sykdommene for å få bloggen til å fungere. Dette er jo noe som må prøves ut. Enten lykkes eller mislykkes man. Under har jeg satt opp noen ”kjøreregler” for bloggen:

1) Presentere fakta om halsbrann, irritabel tarm, morbus crohns og ulcerøs kolitt.

2) Et mål er å oppnå større åpenhet omkring slike sykdommer fordi det oppfattes som ganske pinlig å ha en slik sykdom.

3) Et annet mål er at andre som ikke har så god kjennskap og kunnskap til slike sykdommer kan få et innblikk i hvordan det er å ha en fordøyelsessykdom. Dette målet er kanskje best rettet mot dem som har en/noen i familien eller har venner som er syk.

4) Målgruppen er i hovedsak unge som sliter med denne typen sykdommer. For mange er det lettere å søke etter informasjon på internett enn for eksempel ved å lese i brosjyrer. Muligens er det flest unge som bruker sosiale medier og dermed kan en blogg være den beste formen for å kommunisere denne typen informasjon.

5) Det var også snakk om at det var mulig å ligge inn en link til bloggen fra hjemmesiden til LMF. Dette hadde gjort det lettere å få ”de mest relevante personene” til å lese bloggen og ikke minst legge igjen kommentarer eller sende e-post til meg om for eksempel deres sykdomshistorie eller annet som kan være interessant slik at jeg kan publisere det. En annen mulighet, som kanskje er den beste, er at jeg kan gi administrasjonsrettigheter til noen som har sykdommene slik at de kan blogge om sykdommen sin. Det som hadde vært ideelt hadde vært om det hadde vært tre andre som kunne utfylle de andre sykdommene, slik at det var noen som har erfaring med hver av sykdommene. Ellers er det en fare for at ulcerøs kolitt blir ”prioritert” i og med at jeg ikke kan skrive om erfaringer med sykdommer som jeg ikke har.

6) Jeg vil også legge inn lenker til andre som blogger om fordøyelsessykdommer samt andre lenker som kan være av interesse for brukerne.

7) Potensielt problem: å få folk til å åpne seg ved å skrive sin sykdomshistorie eller lignende som kommentarer i bloggen eller ved å sende e-post til meg som nevnt over. Hvis ingen gjør det, vil bloggen til slutt kun fungere som en faktaside og da er hensikten med en blogg vekke. Et startpunkt er at jeg kommer med min sykdomshistorie. Forhåpentligvis er det flere som ønsker å fortelle litt om deres erfaringer med de forskjellige sykdommene da.

8)  Et annet problem kan være at noen ønsker å bruke bloggen for å spre feilinformasjon om sykdommene. Dette kan muligens unngås ved at jeg kvalitetssikrer informasjonen med LMF før informasjonen legges ut.  

Grunnen til at jeg har valgt temaet fordøyelsessykdommer er fordi jeg, som tidligere nevnt, selv har ulcerøs kolitt. Når jeg fikk denne sykdommen, var det ikke lett å finne informasjon. Jeg ble rådet til å melde meg inn i LMF – men visste ikke hva LMF var eller hvorfor det skulle være relevant for meg.

Etter mine undersøkelser om hvordan fordøyelsessykdommer er representert i sosiale medier kom jeg fram til at en blogg måtte være det beste mediet. Jeg var også inne på om jeg skulle lage en ”Like” side på Facebook, men etter tilbakemeldingene som jeg fikk på posten hvor jeg diskuterte om jeg skulle lage en blogg eller en ”Like” side, bestemte jeg meg for en blogg. Jill Walker Rettberg kommenterte at det kanskje var litt rart og «like» en sykdom. Dette er jeg i grunnen helt enig i. Som jeg skrev i posten fordøyelsessykdommer representert i sosiale medier har LMF Nordland både en lukket profil samt en åpen gruppe på Facebook. LMF Hordaland, som jeg tilhører, seder kun ut noe informasjon i papirform et par ganger i året. Som medlem med, den gang da en ny sykdom, gav/gir ikke dette meg oppdatert informasjon når jeg trenger det. Jeg synes at LMF må gjøre seg mer synlig i sosiale medier og med denne bloggen håper jeg at jeg kan bidra med dette til en viss grad.

2 kommentarer

  1. […] meg at hun hadde en sykdom. Så jeg ble veldig overasket da hun fortalte meg at hun skulle lage prosjekt om fordøyelsessykdommer. Men jeg synes det er veldig flott at hun gjør det! Selv har jeg også en kronisk sykdom, men som […]


  2. Jeg tror slike nettsteder er veldig viktige for å spre informasjon og hjelpe de som har sykdommen. Så jeg synes det er en veldig god ide du har! Lykke til!Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: